Turmat fra 10 land med Kirkens Bymisjon

Publisert
Tekst: Paulina Cervenka – Foto: Paulina Cervenka

– Jeg ser så mye glede, nysgjerrighet og samhold her i dag, utbryter Lisbeth Fossnes begeistret. Sammen med kollega Astrid Lassegård har hun samlet 45 deltakere fra Kirkens Bymisjon Drammen på en uforglemmelig dag fylt med kultur og mat i friluft.

Flerkulturell matlaging i naturen

Solen skinner ned på det speilblanke vannet ved Landfalltjern i Finnemarka. Rundt oss summer det av liv og latter. Rundt 45 personer fra flere av Kirkens Bymisjons tiltak, noen frivillige og ansatte er på tur sammen. 13 av deltakerne skal lage mat fra hjemlandene sine, og for mange vil dette være første gang de lager mat ute i norsk natur. Her blir det mat fra Afghanistan, Eritrea, Filippinene, Kongo, Norge, Polen, Russland, Syria, Thailand og Ukraina.

-Denne turen handler om mer enn bare mat; det handler om å dele kulturer, skape samhold, nysgjerrighet og inkludering blant våre deltakere, forklarer Lisbeth som er en av to ledere på turen.

SIV CARINA SKIBREK kan nesten ikke vente med å smake på maten.

Syrisk tabbouleh og dolma

-Jeg er en matmums, så nå gleder jeg meg utrolig mye til å smake på all denne maten, sier Siv Carina Skibrek (27), som har satt seg på huk ved Horia Aloush (53) sin matstasjon og følger ivrig med på matlagingen.

Horia er i full gang med å lage tradisjonell tabbouleh fra Syria, en frisk og smaksrik salat laget av bulgur, tomat, friske urter som persille og mynte, og smaksatt med olivenolje, sitron og pepper. Hun har vært oppe fra klokken seks på morgenen for å forberede maten.

-I tillegg lager jeg dolma, en rett der jeg fyller drueblader med ris, tomat, paprika og oliven, forteller Horia ivrig mens hun fortsetter å kutte mynte.

HORIA ALOUSH (53) serverer syrisk tabbouleh og har jobbet fra tidlig morgen for å forberede maten.

Ringvirkninger

-Vi trenger teknisk support her! roper en Zahra Karimi (58) fra Afghanistan lattermildt mens hun prøver å forstå hvordan gassbrenneren fungerer.

Dette er første gang Zahra bruker en gassbrenner. Hun får hjelp med å tenne den og snart koker en spicy pastagryte i kjelen.

-Vi håper jo at dagen i dag får ringvirkninger, sier Lisbeth Fossnes. Noen av deltakerne har sagt at de aldri ville ha turt dette på egen hånd. I dag har mange lært litt om hvordan man lager mat ute med enkelt turutstyr som gassbrenner og kjeler. Slike små lærdommer som gjør at terskelen for å ta med seg barna og familien ut i naturen på egen hånd kanskje blir lavere.

ZAHRA KARIMI får til slutt gassbrennren sin i gang. Hun lager en spicy afhgansk pastagryte med karri og kikerter.

Smaker fra hele verden

Det putrer i kjeler og den friske skogsluften dufter av krydder. Solfrid Gamst (55) er begeistret over de mange spennende smakene.

-Nå har jeg smakt på mat fra 7-8 land! Det er umulig å plukke ut en favoritt, det er så mye godt her, utbryter hun.

-Her brukes så mye forskjellig krydder jeg aldri har smakt, fortsetter hun mens hun prøver å tyde hvilke krydder hun har på tallerkenen sin.

MATSTASJONENE er inndelt i land. Ved den syriske matstasjonen presenteres blant annet dolma og kyllingspyd.

Lisbeth avbryter begeistret: – Har dere smakt pølsene til Serhii? De er utrolig gode!

Det viser seg at noen av deltakerne har uante talenter.

-Deltakerne lærer nye ting om hverandre, forteller Lisbeth. For eksempel Serhii. Han er pølsemaker i Ukraina og ingen av oss visste jo at han kunne dette før nå.

SERHII PRYSUNKO (42) avslører et skjult talent som ingen visste om frem til i dag. I Ukraina var han en ivrig pølsemaker.

En kulturell mersmak

-Bymisjonen er et sted for folk som faller mellom mange stoler, eller som trenger noe annet enn ordinære tiltak hos Nav. Noen har sittet i fengsel, noen har språkutfordringer, noen har utfordringer med psykisk helse. Men alle skal ut i verden. Hos oss får de individuelle løp som hjelper dem på denne veien, sier Lisbeth.

Hun forteller videre at Bymisjonen jobber med å bygge opp 24-timers mennesket, ikke bare et fungerende menneske innenfor arbeidstiden, men et menneske med et rikt sosialt liv i tillegg. Arrangementet i dag, med skogstur og matlaging, er en del av dette arbeidet.

De siste smakene er fortært, og det senker seg en tilfreds ro over gruppen. Det har vært en dag fylt med smaker, latter og nye vennskap.

-Dette ga virkelig mersmak. Vi må virkelig prøve å få til dette arrangementet igjen neste år, avslutter Lisbeth fornøyd.

LISBETH FOSSNES (t.h.) og Astrid Lassegård fra Kirkens Bymisjon Drammen gleder seg over å se at deltakerne utveksle kultur og språk ute i skogen.

HVA: Kirkens Bymisjon Drammen organiserer en dag ved Landfalltjern med mat fra hele verden med støtte fra Norsk friluftsliv.

ARRANGØR: Kirkens Bymisjon Drammen

HVEM (MÅLGRUPPE): De faste deltakerne i de ulike programmene til Kirkens Bymisjon Drammen.

HVOR: Landfalltjern i Finnemarka

ANTALL DELTAKERE: 45 personer (deltakere, frivillige og ansatte i Kirkens Bymisjon).

ANTALL BIDRAGSYTERE PÅ TURMAT: 13

TIDSBRUK: 4 timer

ORGANISERING:

  • Kirkens Bymisjon Drammen planla og organiserte dagen med økonomisk bidrag fra Norsk Friluftsliv.
  • Felles transport til vannet, ca. 100 meter å gå.
  • Deltakerne som lagde mat, fikk alle ansvar for å planlegge, forberede og lage hver sin matrett som skulle servers til gruppa. De fikk tilbakebetalt for det de handlet inn. Noen hadde laget en ferdig rett i forkant og varmet den opp ute, mens andre laget mesteparten av retten på stedet.
  • Kulturutveksling, språktrening og fellesskap underveis mens maten ble laget og spist.
  • Alle deltakerne fikk innføring i sporløs ferdsel.
  • Fokus på gjenbruk: alt service var merket med navnelapp for å unngå bruk av engangs.

LAND REPRESENTERT: Afghanistan, Eritrea, Filippinene, Kongo, Norge, Polen, Russland, Syria, Thailand og Ukraina.

MENY: Injera (surdeigslefser), lammegryte (zigni), tabbouleh, afghansk spicy pastagryte m.m

Del denne artikkelen