
Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i, eller i nærheten av skog og annen utmark. Det innebærer også at grill og engangsgriller, og ild generelt, er forbudt i denne perioden. Nytt fra 1.januar 2016 er at det likevel er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Likevel er det kanskje best å forholde seg til kokeapparater som ikke bidrar til for mye åpen ild når man skal på tur i sommerhalvåret.
Ragnhild Moen Holø fra bloggen Utpaaturmedprimus har laget en god oversikt over bruk av primus på tur.
Primuser og brennere
1. Toppmontert brenner

Enkelt og greit! Denne typen brenner har jeg laget utallige middager på i mange år. Utsatt for velt, men ta hensyn så funker den ypperlig!
En toppmontert brenner er den enkleste typen, den som veier minst og tar minst plass i sekken. Den er også en rimelig utgave dersom du ikke vil bruke masse penger på en primus.
Den skrus rett på toppen av gassboksen, deretter er det bare å tenne den med fyrstikker eller en såkalt piezo-tenner (en tenner som enten er festa til primusen eller som følger med).
Ulempen med denne typen primus er at den lett kan velte. Når du setter en kjele med feks vann oppå, blir det hele ganske høyt og ustabilt.
Men det finnes støttebein du kan sette på, eller du kan sette brenneren stødig blant steiner eller snø.
2. Lett primus med tre bein

Du får et stødigere kjøkken når gassboksen står ved siden av. Det er også lettere å justere varmen – det gjør du ved å skru på den svarte knappen på munnstykket!
Disse brennerne står på «egne bein», og har en slange med munnstykke du kan skru på gassboksen.
Den er lett, bare noen hundre gram, og tar ikke stor plass i sekken (den kan legges sammen!).
Den har litt større effekt enn den toppmonterte, men den aller største forskjellen er at den er mer stabil å lage mat på.
Flammen/varmen står ganske rett opp, omtrent likt som på den toppmonterte, så den fordeler i ganske liten grad varmen dersom du feks har en større kjele.
Koster litt mer enn den toppmonterte, men er du en del på tur er den vel verdt pengene!
3. Gassbrenner med fire bein

Fire bein, bedre varmefordeling og piezo-tenner
Denne brenneren er enda stødigere, fordi den har fire bein.
En annen viktig forskjell er at den sprer varmen bedre, slik at den takler større kjeler og panner.
Med en vindskjerm rundt denne har du et kjøkken som er egna for de fleste forhold!
Denne brenneren har hele 3000 watt og er dermed kraftig.
Alle brennerne jeg nevner her er såkalte tresesongs-brennere (vår, sommer, høst), men jeg har brukt dem helt ned i minus 18.
Det fungerer helt fint, så lenge man er i lé for vinden og bruker egen gass beregna for kalde temperaturer. Husk vindskjerm!
NB: Hvis du trenger en brenner med fullt trøkk under svært kalde temperaturer, skal på langtur med pulk og telt og for eksempel skal smelte store mengder snø til vann, ville jeg vurdert den såkalte omnifuel-brenneren. Den er en såkalt firesesongers brenner og takler alle forhold.
4. Campingkjøkken

Retro campingkjøkken! Har du tilfeldigvis Boble er nostalgien komplett
Hvis du skal ta den helt ut, for eksempel på campingtur eller biltur, så er dette kule gass-kjøkkenet noe for deg!
Det har to gassbluss, hvor du rett og slett skrur gassboksene fast på undersiden av kjøkkenet. Deretter er det bare å slå seg løs med kjeler og panner. Her får du nystekt kjøtt og varm saus – samtidig!
Kjøkkenet veier litt, og tar litt plass, det er derfor ikke særlig egna på lange turer.
Men det har bærestropp så du kan ta det over skuldra ned til stranda eller til den fine rasteplassen nede ved elva, og det er en super og miljøvennlig erstatning for kjipe engangsgriller!
Se for deg at du for eksempel skal på biltur til Nord-Norge, du har flere dager i bilen og orker rett og slett ikke stusselig bensinstasjonsmat.
Rigg deg heller til med en kjølebag i bilen, og stopp og kjøp det du har lyst på av råvarer. (Kanskje du også finner spennende lokalmat?) Deretter finner du fine steder å stoppe langs veien, og lager deg herlig treretters middag! Helt konge! (Og det beste av alt – aldri mer usunn og slapp pommes frittes og rynkete pølse i tørt brød! ? )
Gasstyper
Jeg bruker KUN gass, og det fungerer hele året så lenge du velger riktig type. Det vil si at du totalt kan glemme rødsprit, forvarming, bensin osv osv. Mange er oppvokst med at det er stormkjøkken som gjelder på tur, med tidkrevende forberedelser. Med primus du skrur rett på gassboksen har du varm panne på tre sekunder! Enkelt og veldig greit!
Det finnes tre typer gass, velg etter temperatur der du skal kokkelere. I Norge er det stort sett rød gass som gjelder. Det er rett og slett ikke varmt nok til at den grønne har noe for seg.


1.Sommergass
Denne er i grønn beholder, og fungerer i temperaturer fra noen plussgrader til hele førti varmegrader.
Når det er veldig varmt fungerer ikke de andre gasstypene like godt, så velg denne dersom det er sommer og varmt!

2.Høst og vårgass
Denne er på rød beholder, og fungerer i både noen minusgrader og ganske mange plussgrader.
En typisk gass til vår og vinterturer, og høyfjellsturer om sommeren.

3. Vintergass
Denne velger du dersom det er minusgrader. Den fungerer helt ypperlig helt ned i minus tjue. (Er det kaldere velger til og med jeg å lage maten min inne! ? ).
For dere som er vant med at vinter automatisk betyr overgang til rødsprit og bensin, prøv denne vintergassen!
Ingen grunn til å velge tungvint når det finnes enklere alternativer ?
Også er selvfølgelig bål et godt alternativ når det er kaldt og minusgrader ute.
Tips til bålfyring finner du HER
Her finner du en oversikt over hva du trenger av kokeutstyr, tallerkener, bestikk og mye mer: Mat på tur
Usikker på om du skal velge stormkjøkken eller gassbrenner, les denne: Stormkjøkken eller gassbrenner?