Nyttevekstene er på full fart nå!

Publisert – Sist oppdatert 07.01.2021

Tekst: Roger Andersen, Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening.

Interessen for spiselige ville vekster har nærmest eksplodert de siste årene. Dette er gledelig fordi mange tradisjonelle «ugressplanter», som finnes nær sagt over alt, faktisk har en stor matverdi, både når det gjelder smak og næringsinnhold. I en grøftekant nær deg kan du finne alle ingredienser til en god vårsalat, særlig hvis du blander vekster med mildere smak (for eksempel skvallerkål) med vekster med en sterkere smak.

Løkurt
Når det gjelder ville vekster med en utpreget, og ganske sterk smak vil vi slå et slag for løkurt. Denne veksten har druknet litt i den store hypen som er blitt ramsløk til del. Løkurt har ganske lik smak som ramsløk, bortsett fra at den er litt mer bitter i ettersmaken.
https://oosn.no/artikkel/lokurt-alliara-petiolata

Brennesle
Årets første hjemmelagete brenneslesuppe er nå blitt et like sikkert vårtegn som hestehov, hvitveis og pollenallergi. Unge brennesleblader har en veldig god og frisk smak og et høyt næringsinnhold. Klikk på linken nedenfor så får du eksempler på oppskrifter du kan bruke brennesle til. Bare husk å bruke hansker eller plastpose over hånden når du plukker!
https://oosn.no/artikkel/brennesle-naermere-bestemt-stornesle-urtica-dioica

Foto: Pernille Næss/OOSN

Vinterkarse
Du trenger garantert ikke gå langt for å finne den delikate vinterkarsen. Sannsynligvis går du forbi mange planter hver dag på veien til jobben, skolen eller butikken. Den er lett å lære, for det er en av de første plantene som dukker fram om våren. Både utseende og smak kan minne om fersk brokkoli!
https://oosn.no/artikkel/i-en-skraning-naer-deg-vinterkarse

Foto: Pål Karlsen

Lyst til å lære mer om nyttevekster?


Det har kommet et flott kompendium for nyttevekster for kun 325 kroner for medlemmer av Norges sopp- og nyttevekstforbund (400 for ikke-medlemmer). Kjøp det her https://soppognyttevekster.no/produkt/gronne-ville-nyttevekster-i-norge-kompendium/

Ikke medlem? Melde deg inn her https://soppognyttevekster.no/medlemskap/

Naturreservat og bærekraftig høsting 

Til alle dere som høster av naturens skattekammer: Husk at det er store begrensninger i å høste i naturreservat. Stort sett er det forbudt å plukke planter i reservater. Husk at naturreservater er sårbare områder. I Oslo-området finnes ramsløk stort sett i naturreservater. Vi ber dere om å ta hensyn til dette. Ikke plukk veken ramsløk eller andre planter i disse områdene!
Andre spiselige planter som strutseving vokser mange steder. Likevel er det viktig å huske at man ikke må plukke alle skuddene i en rosett, da vil sannsynligvis ikke planten overleve. Plukk bare noen få skudd fra hver rosett og la resten stå, så har du en mulighet til å høste bærekraftig fra samme sted flere år på rad!

Hold avstand, gå tur, plukk mat!

Del denne artikkelen