Mat på tur – tips og triks

Publisert – Sist oppdatert 23.02.2021
Tekst: Tonje Refseth, Ragnhild Moen Holø – Foto: Ragnhild Moen Holø

Har du lyst til å begynne å lage mat ute, men vet ikke helt hva du trenger?

Ragnhild Moen Holø fra bloggen Utpaaturmedprimus har laget en god oversikt over hva du trenger av kokeutstyr, tallerkener, bestikk og mye mer.

HÅNDTAK: Den såkalte «klypa» (til venstre) anbefales imidlertid ikke – den har en tendens til å forsvinne! Velg heller panner og kjeler med påmontert håndtak.

Hva slags tur skal du på?

Ulike typer turer krever ulikt utstyr, så finn ut hva slags turperson du er, eller hva som passer akkurat den turen du skal ut på.

Kanskje er du en «lettvekter», altså at du skal gå langt og dermed trenger lett utstyr. Eventuelt er du en «basecamper», en som setter opp teltet rett ved bilen og i stedet går dagsturer ut fra der. Da kan du gjerne satse på tyngre utstyr som er mer brukervennlig.

Kanskje er du en mellomting og for eksempel skal gå en tur til elva eller skogen sammen med ungene?

Eller en bilturist som ikke vil ha bensinstasjonsmat – men vil lage egen mat på fine steder langs veien?

Jeg skriver litt om hva som passer ulike behov – finn det som passer for deg!

Å gjøre «hjemmeleksen» før man drar ut på tur kan gjøre livet MYE enklere for deg når du skal lage turmat.

Kjeler, panner, bestikk osv

1.Kjeler, panner, stekespader

Sportsbutikkene har stort utvalg av kjeler og panner tilpassa tur. Kokeutstyret finnes i mange forskjellige utgaver, jeg liker best de typene som har påmontert håndtak.

Grunnen er at den såkalte «klypa» man bruker til å holde kjeler med har en egen evne til å forsvinne

FAST HÅNDTAK: Velg fast håndtak da "klypene" har en tendens til å forsvinne.

Heldigvis har produsentene skjønt dette, og flere har de siste årene kommet med kjeler med fastmonterte håndtak som ikke blir varme.

De fleste tur-kjeler har teflonbelagt innside. Dette fungerer bra så lenge du er snill med utstyret ditt og ikke bruker redskap av stål til å røre med.

Jeg liker best redskaper av tre. De tåler varme bedre enn plastikk, og er også mer hygienisk. Slike treredskaper finnes i alt fra luksusutgaver eller superrimelige greier på Ikea.

Det er viktig å vaske kjelene og stekeredskaper NØYE etter bruk, slik at du får bort fastbrente matrester.

Hvis du skal på dagstur kan du vaske hjemme, er du på flere-dagers tur må du ha med vaskemiddel (feks på en liten, tett boks) og oppvaskbørste (brekk av skaftet dersom du er opptatt av vekt og plass ;-)).

Varm opp vann for de skikkelig møkkete greiene, ellers er det ganske koselig å vaske opp i nærmeste bekk eller elv.

2. Tallerkener, kniver, kopper og bestikk

Her er det et VELL av utvalg i butikkene. Jeg har både brukt sammenleggbare sett, med to tallerkner, bestikk, kopp osv, men er vel så glad i å kjøpe ting hver for seg. Grunnen er at tallerkenene blir større, bestikket mer solid, osv.

Sjekk ut hva som finnes på nett og på butikken. Jeg har også funnet geniale tallerkner av hardplast på butikker som Søstrene Grenes og Ikea. Veier litt mer, men skal du på basecamp-tur har det ingenting å si ?

Ikke velg papp-tallerkner og engangsbestikk. De er vanskelige å håndtere, maten sklir av, og du produserer mer søppel.

TUR-TALLERKEN: Eksempel på tur-tallerken og skje i plastikk. Velg solide greier som ikke brekker, og tallerken med litt kant på. Du sitter sjelden og spiser ved et bord når du er på tur, så sjansen for å søle er absolutt til stede!

Av bestikk er stål best, rett og slett fordi det er mest solid. Men plastikk er helt ok, og ha gjerne en såkalt spork på lur. Veier nada og du får alltids bruk for den! ?

Av kopper liker jeg å ha med en termokopp som holder på varmen. Da kan man fylle varm kaffe på og nyte hele kaffen uten at den blir lunken på slutten. Det finnes mange typer, både med trykk-knapp og skrulokk.

En god turkniv er viktig. Jeg bruker en leatherman-type, som i tillegg til kniven har mange andre funksjoner. Fungerer ypperlig, skarp er den også!

Ellers er den gode, gamle speiderkniven fin. Den har i tillegg sperre ved bladet slik at det er trygt dersom små barnehender skal prøve seg på å skjære gulrot eller brød.

Du finner flere tips, triks og ikke minst, matoppskrifter på: https://utepaaturmedprimus.com/

Del denne artikkelen