Juha iz lisičk – slovensk kantarellsuppe

Publisert – Sist oppdatert 26.04.2021
Tekst: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no – Foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no

Lag slovensk suppe på skogens gull – nemlig kantareller!

Faktisk er en juha iz lisičk en av de beste måtene å lage en fullverdig middag ut av relativt små mengder kantareller, og samtidig nyte en klar og tydelig kantarellsmak. Men det er klart, jo flere kantareller, jo bedre!

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 stk
    gul løk
  • 2 stk
    hvitløksfedd
  • 3 ss
    olivenolje
  • 1 ts
    tomatpuré
  • 500 g
    kantareller
  • 4 stk
    poteter
  • 1.5 dl
    vann
  • 1 ts
    paprikapulver
  • 0.5 ts
    pepper
  • 2 ts
    salt
  • 1 stk
    fersk bladpersille
  • 2 stk
    blader fersk løpestikke
  • 2 ss
    hvetemel

Utstyr

  • Primus eller det du trenger for å lage bål
  • 1 pensel eller børste til å rense sopp
  • 1 fjøl
  • 1 kniv
  • 1 potetskreller
  • 1 gryte
  • Boksåpner til tomatpureen
  • 1 lite syltetøyglass (som du også kan frakte melet i)
  • 1 sleiv
  • Spiseskjeer

Tilbehør
Rømme eller crème fraîche
Brød (f.eks. rundstykker, baguette)


1

Rens kantarellene og kutt opp de største i pene biter. Finhakk løken. Finhakk hvitløken. Skrell poteter og kutt i skiver. Finhakk løpstikkebladene. Persillen skal også hakkes.

2

Varm olivenoljen i gryten. Når den er svært varm, freses den hakkede løken raskt opp.

3

Fyll på kantarellene. Fres dem på middels varme og under omrøring, til det meste av væsken i soppen har fordampet.

4

Rør inn hakket hvitløk, pepper, paprikapulver og tomatpuré. Hell så i vannet og rør godt. Ha også i potetbitene, salt og de hakkede løpstikkebladene.

5

Kok opp, skru ned varmen og la småkoke under lokk i 25-30 minutter. Rør jevnlig.

6

Når det er rundt 10 minutter igjen, rør inn en liten meljevning (bland 1-2 ss hvetemel og litt vann i f.eks. et syltetøyglass og rist godt). Rør godt.

7

Når potetskivene er ferdigkokt, ta suppen av varmen. Smak til med salt. Rør inn den hakkede persillen.

Server med rømme eller crème fraîche og brød. Rømmen kan enten serveres for seg selv, eller man kan ha i en god klatt i suppebollen eller gryten ved servering.

ENKEL TURMAT: Slovensk kantarellsuppe er også ypperlig turmat.

Del denne artikkelen