Lohikeitto – tradisjonsrik finsk laksesuppe

Publisert – Sist oppdatert 24.06.2021
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser

Lohikeitto betyr rett og slett «laksesuppe» på finsk og er en ypperlig turmat oppskrift!

Skal du ut og fiske laks (eller ørret), er den tradisjonelle finske laksesuppen lohikeitto noe av det deiligste og enkleste du kan tilberede som turmat der og da. Eller som herlig middag hjemme eller på hytta etter at fangsten er vel i havn.

Porsjoner

Ingredienser

  • 500 g
    laks eller ørret
  • 400 g
    poteter
  • 1 stk
    purreløk
  • 2 stk
    gulrøtter
  • 800 ml
    vann eller melk
  • 200 ml
    fløte
  • 1 stk
    laurbærblad
  • 1 ts
    pepper
  • 2 ts
    salt

Utstyr:

  • Fiskestang og fiskekort
  • Primus eller det du trenger til et bål
  • 1 potetskreller
  • 1 kniv
  • 1 stor fjøl
  • 1 gryte med lokk
  • 1 sleiv
  • EVT. 1 øse
  • Spiseskjeer

Tilbehør:
EVT. fersk dill
Brød (helst mørkt rugbrød) og smør

 

Slik gjør du:


1

Skrell poteter og gulrøtter. Kutt potetene i større porsjonsbiter, og gulrøttene i mindre terninger eller skiver. Purreløken skylles og kuttes pent i skiver.

2

Kok opp vann eller melk og ha i poteter, gulrøtter og (purre)løk. Ha også i det meste av saltet og pepper/allehånde, samt et laurbærblad. NB: Med melk koker det hele lett over. Forsiktig!

3

Kok grønnsakene på svak varme og under lokk til de er nesten ferdige, det vil si i 15 minutter. Ha så i fløten.

4

Mens grønnsakene koker, sløyer og renser vi fisken (fjern både skinn og bein). Kutt den så i passe serveringsbiter; enten litt større stykker eller terninger på 2-4 cm.

5

Når kraften med fløte koker igjen, has fiskebitene oppi. La trekke eller småkoke i rundt 5 minutter, eller til fisken er ferdig. Smak til med salt og pepper!

FINSK SUPPE: Lohikeitto betyr rett og slett «laksesuppe» på finsk.

Del denne artikkelen