Ika lolo – fyldig fijiansk fiskesuppe

Publisert – Sist oppdatert 27.04.2021
Tekst: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no – Foto: Verdensmat.no

Har du fersk kveite eller lysing på lur? Da kan du prøve deg på Ika lolo – en av de enkleste og mest smakfulle fiskesuppene vi kan lage.

Dette er hverdagsmat på Fiji og andre stillehavsøyer og egner seg ekstra godt som turmat. Særlig dersom du er ved kysten og nettopp har trukket fersk kveite eller lysing!

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 ss
    kokosfett
  • 2 stk
    gul løk
  • 2 ss
    fersk ingefær
  • 1 stk
    chili
  • 4 dl
    kokosmelk
  • 7 dl
    vann
  • 1.5 ts
    salt
  • 800 g
    halvfeit hvit fisk (lysing eller kveite)
  • 1 stk
    sitron

Utstyr:

  • Fiskeutstyr og fiskehell
  • Primus eller det du trenger til et bål
  • 1 god kniv
  • 1 teskje (til å skrelle ingefæren)
  • 1 fjøl
  • 1 gryte
  • Spiseskjeer
  • 1 sitronpresse eller ekstra sterke never

Garnityr og tilbehør:
1-2 vårløk
1 håndfull korianderblader
½ sitron
Lyst brød

 

Slik gjør du: 


1

Fileter fisken og kutt den i store, pene biter. Skrell og finhakk ingefæren. Kutt chilien i tynne ringer eller hakk den. Hakk løken. Press saften ut av én sitron.

2

Den andre sitronen skal skjæres i tynne skiver, og brukes som garnityr sammen med vårløk kuttet i ringer og korianderblader.

3

Varm en stor nok gryte med kokosfettet eller den nøytrale matoljen. Stek opp løken, ingefæren og chilien svært lett. Ikke svi eller brun dem!

4

Slukk med kokosmelken. Fosskok denne i 3 minutter og hell i vann og salt. Det er viktig med en skikkelig fosskoking av kokosmelken for å bli kvitt «boks smaken». Kok opp igjen.

5

Ha nå i fiskebitene og sitronsaften. Fisken skal trekke i 15 minutter. Påse at det ikke koker (for sterkt)! Når ferdig, smak til med hvit pepper og salt.

TILBEHØR: Ved siden av smaker det godt med lyst brød, type baguette, men det er langt fra nødvendig med brød.

Da er suppen klar! Strø over hakket vårløk, koriander og noen pene sitronskiver.

Del denne artikkelen