Middag 

Lammekebab – lam med honning og rosmarin

Publisert – Sist oppdatert 29.11.2022
Tekst: Turkokken.no – Foto: Turkokken.no
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser
Opprinnelse: Midtøsten 

Kebab er en matrett som betyr «grillet kjøtt», og mest vanlig er det å bruke får- eller lammekjøtt. Opprinnelsen til kebaben er omdiskutert, men den kommer fra Midtøsten området og er en veldig gammel matrett. Denne versjonen er laget som originalen, med lammekjøtt, og er en luksuriøs turvariant.

Marinaden lages av:
Porsjoner

Ingredienser

 • 4 fedd
  hvitløk som du klemmer flat med brei siden av en kniv
 • 2 kvister
  fersk rosmarin som du fin hakker
 • 1 ss
  honning
 • 1 ss
  Maldon salt
 • 1 ss
  hvit pepper
 • 1 ss
  soyasaus
 • 4 ss
  olivenolje

Slik gjør du:


1

Før du drar hjemmefra: Bland sammen marinaden. Skjær opp lammekjøttet i passe store terninger til å kunne tres på et spidd, og legg det i marinaden.
Tips! Pass på at du legger det marinerte lammekjøttet i en tett pose/boks med lokk. Kjøttet blir nå marinert underveis på turen - jo lengere tur jo bedre.

2

Har du trepinner starter du med å legge disse i vann med en gang du kommer frem slik at de får lengst mulig tid i vann og ikke brenner opp før kjøttet er ferdig.

3

Start så med å lage bål og fyr opp. I mens bålet brenner ned bruker du ventetiden til å tre kjøttet på pinnene. Pga. marinaden er det litt grisete å håndtere kjøttet. Hvis det ikke er lett å vaske seg der du er (og det er det stort sett aldri) og du ikke har med deg engangshansker kan du vrenge posen kjøttet har marinert i underveis og bruke den som en ”hanske” når du skal tre kjøttet på pinnene.

4

Når bålet har brent ned er det klart for grilling. Legg grillristen med kjøttet og fiken over bålet og vend de underveis slik at kjøttet blir jevnt stekt – litt avhengig av varmen men det tar ca. 3-5 minutter. Snu fikene når du ser de begynner å bli blank halveis opp på frukten. Mens kjøttet steker koker du opp vann til coscousen.

5

Når kjøttet er ferdig stek tar du det av varmen og lar det få ”kvile” seg litt. I mens har du coscousen i vannet du har kokt opp sammen med en smørklatt. Coscousen tar ca. 5 minutter og denne tiden bruker du til å varme kebab lefsene.

6

Server med å smøre kesam på lefsen eller bruk den som dressing over. Legg et spyd i lefsen sammen med litt coscous, lag et snitt i en fiken og klem ut godsakene på lefsen og dryss fersk mynte over. Da er det bare å si vær så god!

Oppskriften er fra: turkokken.no

Del denne artikkelen