Middag 

Garlic pork- chili- og hvitløkssvin fra Trinidad

Publisert – Sist oppdatert 27.04.2021
Tekst: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no – Foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no

Skal du på tur om 3 til 14 dager, og har tid og lyst til å forberede maten her og nå? Gå i gang og mariner svinekjøtt i mengder av hvitløk samt noe habanero chili, slik de gjør på Trinidad i Karibia! Garlic porc kan nemlig ligge i marinaden og vente på den dagen du rekker å komme deg ut eller været endelig slår til.

Den typiske oppskriften på garlic porc nevner 3-5 dagers marineringstid. Men på Trinidad fortelles det om tradisjoner for marinering i opptil et år – og det før kjøleskapet kom i allmenn bruk på denne tropiske øya!

Selv har vi latt svinekjøttet ligge i kort tid (3 dager) og en del lengre tid (14 dager). Konklusjonen er at, jo lengre det ligger, jo bedre merker man hvitløken og chilien når kjøttet stekes. Det blir mer heftig, med andre ord.

Og det høres jo heftig nok ut på oppskriften: Per kilo svinekjøtt trenger man 3 hele hvitløk (!), én chili av type scotch bonnet eller habanero og mye koriander, eddik og salt. For deg som er litt hvitløk- og chiliskeptisk: Etter 3 dagers marinering er maten litt sterk, men fortsatt overraskende mild. Etter 14 dager begynner det å ta av litt mer.

Men garlic porc er mer enn en eksotisk måte å marinere svinekjøtt på. Dette er faktisk en av de mest populære julerettene på Trinidad og i Guyana! Og den har sitt opphav på portugisiske Madeira (da uten habanero og eddik, men med masse vin og hvitløk), der dette også er julemat. Garlic porc lever imidlertid ikke opp til våre klisjeer om hvordan julemat smaker, så dette er definitivt en sommerrett i norsk klima!

Garlic porc er også en skikkelig fest for kjøttetere. Tilbehøret er nemlig som regel: Ingenting! Her mesker vi oss rett og slett kun i deilig marinert kjøtt. Skjønt, vi kan jo servere hva vi vil ved siden av. I et julehjem på Trinidad ville det vel også stått noe ris (gjerne med bønner) på bordet. Litt brød og salat er også godt, og da særlig en fruktsalat. Personlig har vi havnet på appelsin som den absolutte favoritten ved siden av garlic porc, samt litt hvitt brød.

Forarbeidet til garlic porc gjøres som sagt hjemme, dagevis før vi skal ut på tur. Retten, med sine gode konserveringsevner, egner seg også godt til en litt lengre tur, da kjøttet tåler å bli utsatt for mild varme og ganske lang transport.

Ute er det kun én liten utfordring: Det tar litt panneplass å steke garlic porc. Kjøttbitene må i en sydende varm panne med mye olje, og de får ikke ligge for tett (da vil de nemlig koke i stedet for å steke). Med en vanlig turpanne får du dermed ikke stekt for mange biter av gangen. Dette løser du enten ved en stor panne, eller ved å spise garlic porc etter hvert som det blir ferdig stekt. Og det passer vel godt når man er sulten?!

Tips til innkjøp: Kjøp et helt stykke svinekjøtt som du kutter i passe porsjonsbiter selv. Et godt og passende kjøp er for eksempel en bogstek eller en skinkestek (men rens bort svor og sener). Den riktige urten her er såkalt «meksikansk koriander», som er mye mer smaksintensiv enn «vår» koriander (og ikke ligner utseendemessig). Mange Asia-butikker selger den fersk, men under forvirrende (ofte feil) navn – så spør om råd eller smak/lukt på bladene. Du kan også bruke vanlig koriander, men bruk i så fall mye av den. Til sist; ikke juks med chilien! Scotch bonnet eller habanero har en egen, svært velpassende smak, i tillegg til sin heftige styrke.

Porsjoner

Ingredienser

 • 1 kg
  ferskt svinekjøtt (f.eks. bog)
 • 3 hele
  hvitløk
 • 1 stor bunt
  (meksikansk) koriander
 • 1
  chili, type scotch bonnet eller habanero
 • 1 ss
  salt
 • 1 ts
  tørket timian
 • 200 ml
  vanlig, lys eddik

Rikelig (3-400 ml) nøytral stekeolje
Grønn salat OG/ELLER fruktsalat (appelsin passer ekstra godt)
EVT. lyst brød

Utstyr
Primus, eller det du trenger for å lage et langvarig bål
1 størst mulig panne
1 (grill)klype
EVT. 1 kniv og 1 fjøl til å lage salat
Kjøkkenpapir

Fremgangsmåte


1

3-14 dager før: Rens og kutt kjøttet i terninger på rundt 3 cm.

2

Rens og finhakk hvitløk, koriander og chilien (eller ha alt i blenderen).

3

Visp sammen hvitløk, koriander, chili, salt, eventuell timian og eddik til en marinade.

4

Ha kjøttet og marinaden i en frysepose og bland alt godt sammen. Press mest mulig luft ut av posen og steng den godt. Sett i kjøleskapet, og la stå og trekke i 3 til 14 dager.

5

I løpet av dagene vil kjøttet blekne, og det er som det skal være. Når kjøttet så er ferdigmarinert og klart til steking, helles marinaden bort (klipp f.eks. hull i posehjørnet). Heller ikke hvitløken trenger vi mer, men det gjør ikke noe at den blir delvis med i stekingen (unntatt mer jobb å vaske pannen etterpå). NB: Husk å ta med stekeolje og salat på tur!

6

Varm en stor panne med rikelige mengder nøytral matolje. Stek kjøttbitene i denne på høy varme. NB: Stek kun litt av gangen, slik at varmen holdes oppe! Plasser hver enkel kjøttbit for seg, med avstand til nabobiten! Ellers er det fort gjort at det kommer ut for mye væske og alt begynner å koke i stedet for å steke. Legg så de stekte kjøttbitene på et kjøkkenpapir for å suge opp overskytende stekefett, og fortsett med neste runde.

Garlic porc nytes gjerne slik den er, uten videre tilbehør. Men det er også vanlig å ha litt salat ved siden av, noe som kan være enkle, grønne salatblader, eller svært gjerne en frisk fruktsalat med for eksempel mango og appelsin. Litt brød eller ris fungerer også som bilag.

Del denne artikkelen