Blåskjell på bål eller primus

Publisert – Sist oppdatert 16.03.2021
Tekst: Geitmyra matkultursenter for barn – Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

Blåskjell er enkle å tilberede, og smaker ekstra godt ute – på prims eller bål. 

Blåskjell finnes langs hele norskekysten. De vokser på svaberg, på bryggestolper og i fjæra. Blåskjell har egentlig best kvalitet om vinteren, men smaker aller best på varme sommerdager, når man kan gå barbeint i fjæra og plukke dem selv. Om vinteren er de fulle av energi og ekstra saftige og søte, men det er ikke så behagelig å sanke blåskjell når det er minusgrader ute. På med ullsokker i støvlene, og gjør deg klar for neglesprett. Det er vel verdt strevet!

Oppskriften er fra Geitmyra matkultursenter for barn

Obs: Av og til er blåskjell ikke spiselige på grunn av giftige alger. Heldigvis tester Mattilsynet blåskjell fra forskjellige steder langs kysten hver uke. Du kan sjekke blåskjellvarselet på matportalen eller ringe blåskjelltelefonen på 820 33 333. Blåskjellvarselet forteller hvor man kan finne skjell som ikke er forurenset av giftalger.

Fakta om blåskjell: Skjellene renser sjøvannet for alger. Et vanlig blåskjell kan filtrere nesten 3 liter vann på en time!

Ta med:

  • Primus eller utstyr og ved til bål
  • Aluminiumsfolie
  • Brød som tilbehør – godt å dyppe i den deilige blåskjellkraften
Porsjoner

Ingredienser

  • 2 kg
    ferske blåskjell
  • 1 stor
    sjalottløk
  • 2 cm
    fersk ingefær
  • 2 stk
    hvitløksbåter
  • 1 neve
    fersk koriander
  • 2 stk
    lime
  • 3 ss
    olivenolje
  • 1 stk
    chili - etter ønske

1

Sjekk blåskjellene, og kast de som er knuste eller døde. Lukker ikke skjellene seg når man klemmer lett på dem er de døde, og skal kastes. Blåskjell som ikke åpner seg under damping skal også kastes. Fjern skjegg og rur på skjellene.

2

Rull ut cirka 2 meter med aluminiumsfolie og brett den dobbelt.

3

Ha olje utover aluminiumsfolien. Legg blåskjellene oppå sammen med ferdighakket løk, ingefær, hvitløk og chili og pakk godt sammen så det blir tett.

4

Legg blåskjellpakken på bålet eller grillen uten å utsette den for direkte flammer. Da kan det svi seg! La den ligge i 10 minutter.

5

Åpne pakken og ha hakket koriander og limesaft over de nydampede blåskjellene.

Del denne artikkelen