Impepata di cozze – blåskjell fra Napoli

Publisert – Sist oppdatert 28.04.2022
Tekst: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia – Foto: Verdensmat.no
Opprinnelse: Napoli 

Impepata di cozze, eller «peprede blåskjell», er den eldste nedskrevne blåskjelloppskriften man kjenner fra Italia.

Og den er like populær i dag som den var blant småborgere og konger på 1400-tallet. Ekstra enkelt, og svært virkningsfullt.

Porsjoner

Ingredienser

 • 1 kg
  blåskjell
 • 1 ts
  pepper
 • 2 stk
  hvitløksfedd
 • 2 ss
  extra virgine olivenolje
 • 3 ss
  bladpersille
 • 1 stk
  sitron (tilbehør)
 • 1 stk
  baguette (tilbehør)

 

Slik gjør du:


1

Isoler blåskjellene fra varmen godt, slik at de levende bløtdyrene ikke dør mens du går mot turmålet. Pakk gjerne inn posen med blåskjell i et håndkle med isbiter eller kjøleelementer.

2

Rens og vask blåskjellene grundig og samvittighetsfullt. Kast alle skjell som ikke viser tegn til å lukke seg etter kakking, da disse er døde.

3

Ha 3 ss god olivenolje i gryten. Varm sammen med hvitløkbåtene (hele eller kuttet i 2-3) og fres i kun noen sekunder. Hold temperaturen moderat.

4

Skru opp varmen til fullt og ha i blåskjellene. Rør godt eller rist gryten kraftig. Ha så på lokk. Blåskjellene trenger om lag 5 minutters varmebehandling (damping).

5

De er ferdige når de har åpnet seg, pluss 2 minutter.

6

Men straks skjellene har begynt åpne seg, skal vi ha på pepper: Bland minst 1 ts nykvernet pepper rørt ut i 1-2 ss vann (eller hvitvin) for slik å kunne spre dette godt over blåskjellene. Ha på lokket igjen og fullfør kokeprosessen.

7

Ta av varmen, rør inn 2 ss extra virgine olivenolje og eventuell hakket bladpersille. Rør forsiktig, men godt, slik at olje, pepper og persille også kommer inn i skjellene.

KLASSISK OPPSKRIFT FRA NAPOLI: Strippet ned til færrest mulig ingredienser som harmoniserer nærmest perfekt med hverandre.

Server straks. Ved siden av serveres brød (type baguette) som dynkes i kraften, pluss sitronbåter. Du kan eventuelt helle over litt sitronsaft før servering.

I resten av Italia kan impepata di cozze gjerne inneholde et par ekstra ingredienser. Det kan være litt tomat(puré), noen fennikelfrø eller en liten skvett tørr hvitvin. Napolitanerne har rett i at ikke noe av dette er nødvendig. Men, som man sier i resten av Italia: En liten skvett vin i maten blir aldri feil!

Del denne artikkelen