Pakora – en matrett fra Bangladesh

Publisert – Sist oppdatert 20.01.2022
Opprinnelse: Bangladesh 

Pakora er en vanlig rett fra det indiske kjøkken hvor grønnsaker, eller kjøtt, blir dypet i mel (ofte kikertmel) og frityrkokt. Grønsaker som ofte brukes for å lage pakora er blomkål, løk, aubergin, tomat, potet og spinat, mens kylling er det vanligste ved bruk av kjøtt. Pakora blir gjerne servert som snacks eller forrett.

Oppskriften er hentet fra KFUK-KFUM Speiderne sin aktivitetsbank. Under julebukkaksjonen i januar 2014 fikk speiderne i Strømmen besøk av Nafiza fra Bangladesh. Hun lærte dem denne gode oppskriften.

Utstyr
  • Bolle
  • Stekepanne
  • Stekespade
  • Bål/primus
Porsjoner

Ingredienser

  • 1 stk
    potet
  • 1 stk
    gulrot
  • 1 stk
    løk
  • 0.5 stk
    blomkål
  • 1 litt
    kål (tilpass mengden)
  • 1 litt
    spinat (tilpass mengden)
  • 1 dash
    vann
  • 2 ss
    mel
  • 1 dash
    olje
  • 1 dryss
    chili og hvitløk (smak til)

1

Det skal være omtrent like mye av hver grønnsak, så tilpass mengden kål og spinat etter hvor store de andre grønnsakene er. Kutt opp alle grønnsakene i ganske små biter (du kan godt bruke rivjern til gulrota og potetene), og bland det godt sammen. Skyll dem med vann.

2

Dryss over et par spiseskjeer med mel, og bruk gjerne fingrene til å blande det sammen. Blir grønnsakene dekket av tørt mel, må du ha på litt vann.

3

Ha på litt og litt mel og vann, annenhver gang, til alt er en ganske klissete blanding av grønnsaker dekket med et tynt lag mel-røre.

4

Smak til med salt og eventuelt annet krydder etter eget ønske.

5

Varm godt med olje i en stekepanne. Det bør være et par millimeter olje i panna. Når du er sikker på at olja er varm, legg en og en skje med pakora-røre i panne, trykk dem gjerne litt utover. Stek små "pletter", cirka 3 minutter på hver side. Pass på at oljen ikke blir så varm at pakoraen blir svidd. 

6

Servér pakora varm, enten som tilbehør til middagen eller som en liten snack.

GATEMAT: Fried pakoras i en wok på markedet i India.

Del denne artikkelen