Turmat med Ung Inkludering

Publisert – Sist oppdatert 02.11.2023
Tekst: Silje Glorvigen – Foto: Silje Glorvigen

Norsk Friluftsliv møter Ung Inkludering over turmat-bordet. De tror at turmaten kan være en brobygger mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur.

–  Ordet «tur» er jo veldig norsk! Jeg tror at turmat kan bidra til at ungdommer enklere integreres med den norske turkulturen, sier Thea Utaker, Ung Inkludering.

ALLE SKAL MED: Thea er logostikkansvarlig og sørger for at ungdommene er i aktivitet.

Ung Inkludering er en frivillig organisasjon som motiverer og dyktiggjør lærere og elever til å skape møteplasser i skoletiden og ferier, for minoritets- og majoritetsspråklig ungdom.

I april begynte organisasjonen sin ungdomskomite å planlegge «Globalcamp» hvor formålet er at ungdommer fra ulike land skal få mulighet til å bli kjent og lære av hverandres kulturer. Totalt var det 70 personer som deltok på Globalcamp.

Norsk Friluftsliv fikk gleden av å lage felles turmatlunsj sammen med femten av ungdommene, der det ble servert tyrkisk kebab på bålpanne.

 

BLIR KJENT: Et av hovedmålene for Global Camp er at ungdommer skal bli kjent på tvers av kulturer.

Blir kjent gjennom turmaten

-Det er fint for ungdommene at de kan gjøre noe praktisk sammen. Det er lettere for folk flest å bli kjent over en aktivitet, enn å bare sitte rundt et bord og prate, sier Utaker.

Thea Utaker jobber som logistikkansvarlig i Ung Inkludering. Hun har hatt ansvar for å sette opp fem grupper basert på ungdommenes interesser og aktivitetsønsker. Globalcampen tilbyr de ulike aktiviteter fordelt på fem dager, slik at ungdommene kan bli trygge og kjent med hverandre.

BLI TRYGGERE: Hensikten med Globalcampen er blant annet at ungdommene skal oppleve å få økt sosial kompetanse og bedre norskkunnskaper før skolestart.

Fått mange venner

Hadjoja er 14 år gammel og er spesielt invitert fra Trondheim til Globalcampen. Hun og familien flyktet fra krigen i Den Sentralafrikanske Republikk sent i 2009.

Hun hørte først om Ung Inkludering gjennom storebroren sin, som hadde fått tilbud om leksehjelp fra Ung Inkludering i Trondheim.  Senere fikk de vite om Globalkamp der begge to ønsket å delta.

LIKER Å LAGE MAT: Hadjoja (14) synes matlaging sammen med andre er gøy.

Hadjoja er ei blid og sosial jente, og synes turmat er en fin hyggelig aktivitet! Hun forteller også at hun har fått mange venner gjennom Globalcamp.

-Jeg synes det er gøy å treffe nye mennesker og håper jeg kan lære å snakke norsk enda bedre gjennom aktivitetene Ung Inkludering tilbyr, sier 14-åringen.

Her finner du oppskrift på tyrkisk kebab.

TYRKISK KEBAB: Alle 70 personene som deltok fikk servert tyrkisk kebab.

HVA: Turmat fra hele verden som aktivitet og lunsj ved ungdomscampen Global Camp i sommerferien.

ARRANGØR: Ungdomsorganisasjonen Ung Inkludering, i samarbeid med Norsk Friluftsliv.

HVEM (MÅLGRUPPE): Minoritets- og majoritetsspråklig ungdom i alderen 14-16 år, rekruttert gjennom Ung Inkludering. De fleste minoritetsspråklige ungdommene er nyankomne flyktninger, med maks botid i Norge i ett år.

HVOR: Fornebulandet i Oslo.

ANTALL DELTAKERE: 15 ungdommer i matgruppa som lagde lunsjen. 70 ungdommer som spiste lunsjen.

ANTALL LEDERE: 1 voksen + 2 assistenter

TIDSBRUK: 3 timer, inkludert matlaging og lunsj.

ORGANISERING:

  •  Norsk Friluftsliv hadde ansvaret for turmatopplegget.
  •  Å lage lunsj til alle deltakerne var en av flere aktiviteter denne dagen. Matgruppa besto av 15 ungdommer som hadde meldt seg på denne aktiviteten på forhånd.
  •  Ungdommene fikk konkrete oppgaver, som å kutte ingredienser, grille maten på bålet og servere/dele ut maten til hele gruppa, alt med bistand fra ledere.
  •  Maten ble laget på bålpanner og grill.
  •  Det ble brukt ferdige falaffelboller, som ble varmet på bålet.

MENY: Falaffel og kebab.

Del denne artikkelen