Stavanger turistforening

Publisert – Sist oppdatert 07.01.2021

Stavanger turistforening (STF) har siden sommeren hatt «Turmat fra hele verden» på flere av sine aktiviteter. Blant annet på sommeravslutningen med Turvennprosjektet. Siden 2014 har turvenner fra Stavanger Turistforening og elever fra Johannes læringssenter gått på tur hver torsdag i beste skoletid. Formål: Lære utlendinger å snakke norsk og bli kjent i byen! Derfor var «turmat fra hele verden» en perfekt anledning til å la elvene lære turvennene noe om sin matkultur, og de tok derfor ansvar for menyen, innkjøp og matlaging. Maten var nydelig og besto i hjemmelaget Syrisk kebab, lam, oksekebab, grønnsaksspyd, salat, grillet løk, levash (persisk brød) og Duq/ Ayran (drikke laget av youghurt, salt og vann) og sterk te fra Syria.

Sommeravslutning med JLS. Maten tilberedes ute i fellesskap! Foto: Jorunn Skålevik

Sommeravslutning med JLS. Maten tilberedes ute i fellesskap! Foto: Jorunn Skålevik

Sommeravslutning med JLS. Maten tilberedes ute i fellesskap! Foto: Jorunn Skålevik

STF brukte også «turmat fra hele verden» som aktivitet på hyttetur, og Fersking i friluft kurset deres. Sistnevnte er et kurs som går over to dager. På kurset lærer deltakerne grunnleggende friluftsliv og skal bli inspirert til å gå på tur. På kurset lages mat på bål. På grunn av begrenset tid fikk de ikke involvert deltakerne i forkant, tanken var at de skulle få innspill til matretter å lage fra deres kultur. Kursleder tok derfor en menyavgjørelse og den ble godt mottatt av gruppene. Første dag laget deltakerne hjemmelaget tomatsuppe med makaroni og rundstykker på stormkjøkken. Dag to ble det laget torskewok på bål i sursøt saus med ris, og banan med sjokolade på bål ble en suksess. Deltakerne hadde erfaring med matlaging på bål og var vant med dette. Kurset ble avholdt på Dyrsnes Natursenter, sentralt i Stavanger, da det er viktig å vise at en kan bedrive friluftsliv «midt» i byen, dette senker terskelen for å ta naturen i bruk. Det ble også tid til litt sanking av surblad, en populær aktivitet, og kvinnene tok med seg surbladene hjem for å lage Syrisk pastasalat med mel og hvitløk.

Oppskrifter fra sommeravslutning med Turvennprosjektet 21.juni

Kyllingspyd

Kyllingfilét

Yoghurt

Matolje

Grillkrydder

Salt

Krydderet blandes ut i yoghurt og smøres på kjøttet. Marineres og grilles på spyd.

Lammekoteletter

Yoghurt

Matolje

Grillkrydder og salt

Krydderet blandes ut i yoghurt og smøres på kjøttet. Marineres og grilles på rist.

Oksekebab

Yoghurt

Koriander

Hvitløk

Salt

Smør

Kjøttdeig av okse blandes med finhakket hvitløk, salt, yoghurt og fersk koriander. Pakkes rundt et grillspyd og pensles med smør før det grilles.

Grønnsaksspyd

Chili

Gul/rød/grønn paprika

Champignon

Salat

Mynte, Paprika, Tomat, Sitron, Matolje, Salt

Hakkede grønnsaker blandet med sitronsaft, salt og mynte.

Grillet løk

Løken grilles hel på spyd over lengre tid, med skallet på. Skallet fjernes før spising.

Duq/Ayran

Drikke laget av yoghurt, salt og vann.

Maten ble servert med kardemommete, iste, og levash brød.

Som dessert ble det servert moreller, druer, nektariner og sjokolade.

Arrangementet ble gjennomført av Stavanger turistforening (STF) med tilskudd fra Turmat fra hele verden/Norsk Friluftsliv.

Del denne artikkelen