Naturlig kulturmøte

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2024
Tekst: Irene R. Mjelde – Foto: Irene R. Mjelde

– Å gjøre hverandre bedre kjent via en krysning mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur er et viktig bidrag til Verdensdagen for psykisk helse, meddeler koordinator Sølvi Folkedal i Askøy kommune.

DRÅPER RENNER til tider som tårer nedover vannfaste bildeoverflater. Men det er ingenting trist over motivene bak. Bildene oser av glede, varme, vennskap, samhold og fellesskap mellom mennesker.

– Jeg ville formidle de nære møtene og skape nysgjerrighet. Vi er alle mennesker, selv om hudfarge og utseende kan variere.

Sølvi Folkedal er initiativtaker til utstillingen, lokalisert i Hauglandsskogen på Askøy, like utenfor Bergen. Hun selv og andre har fotografert menneskemøter med tanke om å vise mangfoldet i lokalbefolkningen.

– «Disse bildene får deg til å tenke» var det en som bemerket. Den kommentaren gjorde meg så glad, for det var akkurat det jeg ønsket å oppnå.

MØTER: Hauglandsskogen på Askøy inviterer til å møtes på tvers av kulturer, gjennom arrangementet «Turmat fra hele verden» (t.v.). Fotoutstillingen «Møter mellom mennesker» pynter opp i skogen (t.h.).

SØLVI er koordinator i Origo, avdeling barn og unge – livsmestring, psykisk helse og rus i Askøy kommune, og primus motor bak dagens arrangement «Turmat fra hele verden».

– Da vi ble innvilget 3000 kroner i støtte fra organisasjonen Norsk Friluftsliv la det føringen for den videre planleggingen av dette utearrangementet i anledning Verdensdagen for psykisk helse. Tilstelningen skal særlig ta sikte på å inkludere minoriteter, redegjør koordinatoren.

– Innvandrere trenger å bli kjent med kvalitetene den norske kulturen har å by på, og ved et arrangement som dette blir deres egen matkultur en vei inn.

Sølvi har mange gode hjelpere med seg denne dagen. En av dem er Amal Rasheed fra Irak. Nå pakker hun frem den ene godsaken etter den andre; Lekre honningfargede kjeks formet som hjerter, spennende salat med couscousgryn, olivenolje, sitron og et hint av mynte, og vårruller med gulrot, brokkoli, kjøttdeig, hvitløk og garam masala.

– I Irak bruker en mye av råvarer som kjøtt, krydder, ferske grønnsaker og ris. Det går ikke en dag uten at en spiser ris, klarerer Amal.

TURMAT FRA HELE VERDEN: Emine Selayet har med seg velsmakende, saftige smaksprøver av den tyrkiske matretten «Sarma» – Ypperlig piknikmat laget av ris, løk og sitron innrullet i vinblader (t.v.). Amal Rasheed disker opp med irakisk salat med couscousgryn, olivenolje og sitron (t.h.).

UNDER TAKET i den solide gapahuken har Rahel Rusom, leder for Røde kors sin kvinnekafe på Askøy, rigget seg til for å utføre sitt eritreiske kafferitual «bonisati». Ferske grønne kaffebønner får plass i en liten gryte over bålpannen, før hun tar en runde og lar publikum få fylle neseborene med den liflige osen fra det brente, brune resultatet.

– Hva gjør du nå? er det en som spør da hun igjen har tatt plass under taket og på reneste Ingrid Espelid-vis hentet frem allerede brente og ferdigmalte kaffebønner.

– Nå bare skyller jeg koppene, svarer Rahel, og høster humring fra de overværende rundt seg.

– Slike kaffeseremonier er tradisjon i Eritrea, forteller hun.

– Flere generasjoner samles og sitter og prater og finner roen sammen, gjerne i tre-fire timer.

– Vi har noe å lære. Her i Norge bare sluker vi mat og drikke, påpeker publikumer Trond Soltvedt, og tar imot den vesle koppen med kruttsterk, aromatisk kaffe som Rahel rekker ham.

SAMMEN: Rahel Rusom serverer kaffe til ordfører Siv Høgtun (t.v.) og publikum får lukte på nybrente kaffebønner (t.h.). 

VINDEN RUSKER tidvis hardt i høstfargede trekroner denne dagen. Men solen glimter også til og skinner blankt over gress og strå i rustfarget drakt.

– Dette er kjempegøy. Mat samler mennesker uansett kultur. Det er en fin måte å knytte bekjentskaper på, bemerker den tospråklige læreren, Sabina Megnenni.

Hun er opprinnelig fra Polen, og har tatt mann, barn og svigerfar med seg for å oppleve det flerkulturelle arrangementet.

Svigerfaren er fra Algerie, forteller hun.

– Og jeg er fra Danmarksplass, skyter mannen Mats inn.

Familiefaren arbeider som fastlege og vet litt om hva kontakten med naturen har å si for mennesker.

– Min formening er at psykiske helseplager, som angst og depresjon, har å gjøre med den massive støyen det moderne mennesket blir utsatt for. Viktigheten av å komme seg ut i naturen kan ikke understrekes nok. Ved å oppholde seg her gis underbevisstheten mulighet til å prosessere følelser.

FELLESSKAP: Abdul(5) og Maxim(3) sammen med mamma Faieza Maravi har fått en ny bekjent på arrangementet (t.v.). Celina Megnenni og pappa Mats har funnet steinsopp som de viser til farfar Omar og lillebror Leonard (t.h.). 

TIL TROSS FOR det varierende været har det etter tre timer vært minst 150 personer innom dagens «Turmat fra hele verden». Det å treffe andre mennesker, for en prat, eller bare et smil, er lett å ta for gitt, men koronapandemien har vist at vi mennesker er viktige for hverandre.

– Psykisk helse er noe vi alle har. Enten den er god eller dårlig, eller et sted midt imellom, avslutter den fornøyde initiativtakeren, Sølvi.

Og på vår vandring gjennom skogen tilbake til bilen, kommer regnbuen frem.

HJERTEKJEKS: Arrangementskoordinator Sølvi Folkedal omkranset av polske Magdalena Kuczak i og norske Vibeke Pedersen, familiehjelper for Askøy kommune (t.v.). Amal Rasheed sine hjemmebakte hjertekjeks varmer og metter (t.h.). 

 

HVA: Turmat fra hele verden-arrangement på Askøy, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

ARRANGØR: Askøy kommune og Askøy Turlag, i samarbeid med Røde Kors kvinnekafé, Norsk Folkehjelp, Mental helse og tannhelsetjenesten.

HVEM (MÅLGRUPPE): Åpent, med spesiell invitasjon til familier og voksne med flerkulturell bakgrunn.

HVOR: Hauglandsskogen – et turområde på Askøy.

ANTALL DELTAKERE: 300

ANTALL BIDRAGSYTERE PÅ TURMAT: 8-10 kvinner

TIDSBRUK: 3 timer

ORGANISERING:

  •  Kommunen var initiativtaker og ansvarlig arrangør.
  •  Direkte kontakt med kvinner i eksisterende nettverk og Røde Kors kvinnekafé, med forespørsel om å lage mat til arrangementet.
  •  Helt åpen forespørsel mht. hva kvinnene ønsket å bidra med; kaker, varmmat eller noe annet.
  •  Gjennomføring av eritreisk kafferitual i gapahuken, ved to annonserte tidspunkt.
  •  Også andre aktiviteter, kulturinnslag og informasjonsstands på arrangementet.

MENY: Mye forskjellig mat, inspirert av matkultur fra Irak/Syria, Tyrkia, Latvia, Eritrea, Norge og Polen.

Del denne artikkelen