KvinnerUT

Publisert – Sist oppdatert 07.01.2021

Norges bygdekvinnelag har med støtte fra Gjensidigestiftelsen de to siste årene jobbet med å fremme og styrke inkluderingsarbeidet i organisasjonen gjennom prosjektet «kvinnerUT». Målet med prosjektet har vært å etablere møteplasser og kvinnenettverk som styrker minoritetskvinner og tilflytteres deltagelse i lokalsamfunnet og heve integreringskompetansen til bygdefolket.

Hovedinnsatsen har handlet om «å få kvinner ut» og skape samhold gjennom felles aktiviteter i nærmiljøet.

Foto: Norges bygdekvinnelag

Å lage mat sammen på tur er en fin aktivitet og uformell arena for språk- og kulturutveksling. Derfor har «turmat fra hele verden» vært en fin måte å få «kvinner UT», og flere bygdekvinnelag har hatt turmat-arrangementer. Vi har tidligere skrevet om Bjerkreim bygdekvinnelag.

I Buskerud, ved Haug bygdekvinnelag, arrangerte de nylig et treff med tema «mais».

Foto: Haug bygdekvinnelag

Totalt 30 damer fikk omvisning i maisåkeren på Søndre Langerud gård og alle fikk plukke og rense mais. Deretter spiste de nydelige retter som de flerkulturelle damene hadde med seg, og maisen de plukket ble grillet. Kvelden ble avsluttet med maiskake, maispudding og eplekake, og herlige arabiske danser som de fleste ble med på. Latteren satt løst rundt bordet, og de var enige om at dette hadde vært en vellykket dag.

I Skjeberg bygdekvinnelag inviterte de med seg deltakere fra den lokale språkkafen på Frivilligsentralen på tur. De dro til vakre Isesjø som ligger syd i Sarpsborg. Denne stranda har nylig blitt oppgradert med flotte turstier rundt hele sjøen, med gode fiskemuligheter, mange sitteområder, grillplasser og en kjempestor gapahuk.

Dessverre måtte aktiviteten justeres noe da det pøsregnet og ingen av deltakerne var særlig lystne på å gå tur. Derfor satte de seg i gapahuken og kjørte quiz, mens de koste seg med typisk spansk turmat. Tortilla, empanadas og salat. Men på tross av regnet ble det en vellykket tur med god tid til å prate mye hverandre. Flere ytret ønske om flere lignende arrangementer, noe bygdekvinnelaget vil følge opp.

Arrangementene ble gjennomført av Haug og Skjeberg bygdekvinnelag med tilskudd fra Turmat fra hele verden/Norsk Friluftsliv.

Del denne artikkelen